Výroba ručníků
Ručníky se vyrábí zejména z bavlny a bambusu.
Bavlněné ručníky ve zpracování froté. Bavlnu je možné prát na vysokou teplotu (až k 60 °C). Ručníky jsou měkké, hebké a dobře savé. Dlouho proto nikoho nenapadlo hledat alternativu. Z bavlny se také vyrábějí lehké a tenké pracovní ručníky, dokonce i utěrky.
Bambusové ručník mají vlastnosti podobné bavlněnému froté, ale výhodou bambusu je to, že se v něm nemnoží mikroorganismy. Bambusový ručník není příznivým prostředím pro množení plísní a bakterií. Proto v situacích, kdy bavlna běžně zapáchá, zůstává bambus stále voňavý. Naopak je mnohem příjemnější a jemnější, než bavlněné froté. Má také 4x větší savost, než bavlna. Díky jeho hygienickým vlastnostem jej můžete nosit i na plavání, protože nezatuchne v tašce.
Co hlídat při výběru ručníku?
Pokud možno vybírejte kvalitní ručníky české výroby. Jedině tak máte jistotu splnění zdravotních požadavků a certifikací, zároveň podpoříte tuzemské výrobce namísto levných pracovních sil třetího světa. Kvalitní výrobce uvádí gramáž materiálu, která by měla být nad 450 g/m. Ručník vyšší gramáže se nevytahá a neponičí častým praním, které je důležité z hygienických důvodů. Nejvyšší gramáž mají hotelové ručníky a ručníky z exkluzivního froté. Nenechte se zmást “orientačním” pojmenováním ručníků. Někteří výrobci označují ručníky jako bambusové, přestože je příměs bambusu v materiálu méně než poloviční. Pokud chcete využít všech kvalit bambusu, hledejte ručníky s alespoň 70% podílem bambusu v materiálu.